Dacă asculți pe telefon îți sugerez să accesezi una dintre următoarele aplicații:
Apple | Spotify | Anchor | RSS
Cum arată anul 2020 când vine vorba de veganism? Ei bine, multe noutăți vegane au pre-gătit românii în anul care a trecut – de la emisiuni TV, la înghețate și sanctuare vegane, la mentorat, muzicieni vegani, chiar și Horecari. Tot vegani, da. Ce să mai, veganismul a fost peste tot – pe marile, și micile ecrane anul acesta.
Dar mai bine să intrăm direct „în pâine”. Vorba aia ☺ Vorbim de mâncare, totuși.
Pentru susținătorii veganismului anul a început direct în prime-time. În februarie Dragoș Pătraru promova în direct „calciul vegetal” – laptele vegan și alte surse vegetale de calciu în cadrul emisiunii „Starea Nației”, rubrica „Starea sănătății”. Și lupta live cu mitul că lactatele animale și laptele de vacă sunt singura noastră sursă de calciu.
„Vaca nu e o fabrică de calciu” ne spunea ușor glumeț acesta, în stilul binecunoscut, explicând că vaca consumă plantele ce produc calciu și practic filtrează calciul din ele.
Moderatorul i-a certat prietenește pe părinții neștiutori și pe medicii „care n-au mai pus mâna pe nutriție, din anul I de facultate”, care au contribuit la mitul că lactatele animale sunt singura sursă de calciu. Vinovată era desigur și publicitatea sau mass-media, care a repetat asta prin zeci de mesaje și abia recent a început să promoveze și produsele vegane. Ca să fie totul clar, Dragoș nu s-a lăsat până n-a enumerat în direct o listă lungă de alimente vegetale care duduie de calciu, alternativă la laptele animal. Amin!
În timp ce unii luptă cu miturile, alții luptă cu lucruri mult mai grave și salvează direct animale. În aceeași lună februarie, doi iubitori de animale dintr-un sat de lângă Curtea de Argeș, Nicușor Popa și Andreea Bălăurea, au salvat 14 ieduți, chiar înainte de Paște.
„Salvarea lor a avut loc în ultima clipă și a fost un act disperat de-a nu mai auzi de moarte în satul la marginea căruia trăim, alături de celelalte animăluțe – ieduți, căluți și cățeluși”, spun cei doi fondatori Spirit Animals Sanctuary.
Cu ajutorul unui donator au reușit să transporte ieduții din Buzău la Curtea de Argeș. Comunitatea vegană i-a susținut online cu like-uri, share-uri și foarte important, bani pentru a crește acest sanctuar la început de drum. Între timp cei doi inițiatori au strâns 33 de căprițe și ieduți, 10 căluți și o văcuță.
Tot de dragul animalelor a renunțat și Mircea Bravo la carne. Într-un episod pe blog, e adevărat. Acesta a trecut, de dragul iubitei, la un regim cu mici și burgeri vegani, din proteină din mazăre.
Anul vegan continua, în martie, cu vești dulci. La începutul primăverii se deschidea în București, Revolato – prima gelaterie 100% vegană din România și din sud-estul Europei. În spatele celui mai dulce și guilty-free loc din centrul vechi al Bucureștiului se află un cuplu vegan, un italian și o româncă.
Pe lângă gelato, Revolato servește și deserturi de cofetărie 100% vegane. Toate sunt făcute din ingrediente plant-based și cruelty-free. Yummy! Majoritatea angajaților sunt și ei la rândul lor vegani, iar produsele sunt servite și livrate în ambalaje sustenabile.
În timp ce tot mai mulți români luau startul în cursa veganismului online apărea și Start22+. Primul program gratuit de suport și training pentru cei care-și schimbă dieta.
Programul îi consiliază gratuit pe cei care vor să devină „cea mai bună versiune a lor”, cu mentori, dieteticieni și rețete pentru primele 22 de zile vegane.
E clar – tot mai mulți români auzeau de veganism – iar subiectul a ajuns să fie tot mai prezent și auzit online, într-un podcast. Un episod al podcastului „Mișcări în Contrasens” punea în martie noi întrebări despre acest stil de viață, într-adevăr „pe contrasens” cu ceea ce văzuseră românii până acum. Au răspuns la întrebări directoarea Asociației Veganilor din România, Alexandra Corbu, activistul Mihnea Teodor Popescu și Doina Badea, co-fondatoarea Sanctuarului Nima.
S-a discutat nu doar despre dietă, alegeri și hrană, dar și despre alte teme și întrebări specifice veganilor: Cine are dreptul la viață? Fac animalele non-umane parte din preocupările și politicile noastre? Ce ne spune felul în care tratăm animalele despre societățile noastre? Putem să nu mai vedem corpurile altor ființe ca producătoare de profit?
În timp ce numărul de vegani creștea în țară, comunitatea se adapta tot mai bine societății românești și pandemiei și venea cu tot felul de soluții inovatoare, digitale. De Paște, Asociația Veganilor lansează evenimentul virtual Easter VegFair. La eveniment participă producătorii locali de produse vegane și organizațiile non-profit care au ca scop ajutarea și salvarea animalelor.
Mai târziu în an, Asociația Veganilor va ajuta și ADRA, Red Panda România și Sanctuarul Nima, cu o parte din cele 30.000 de produse, oferite sub formă de donație de brandul Inedit. Tot Asociația Veganilor organizează, prin chef Ionuț-Cătălin Florea, președinte asociației, și primul curs de bucătărie vegană „HoReCa-ră”, din țară.
Revenind, între timp alte branduri vegane locale ne pregăteau alte surprize: Vegan Gourmet scoteau „din cuptor” în aprilie produse noi – Vegmezan (parmezan vegan), No Goat (alternativa la brânza de capră) și Unfoegettable (faux gras), toate din nuci de caju.
Buuuuun.
Mai departe. Ziarul Financiar scria în mai despre producătorul românesc AIVIA, care și-a diversificat portofoliul de produse vegane din soia, cu încă 2 sortimente private label – șuncă și salam și a început să „testeze” burgeri.
Ba mai mult, Aivia reușea să intre și pe piețele din Italia și Ungaria, datorită rețetelor lor brevetate în urma studiilor clinice făcute în România timp de 12 ani. Tot ei au donat produse în Arad către ONG-urile de animale și adăposturile de noapte, pentru oamenii străzii. Cinste lor, cinste veganilor. Tot despre AIVIA ne spune… sau mai bine zis ne cântă și cântăreața de muzică populară Nicoleta Voica – Bagiu, pe vlog.
Și să nu credeți că marii retaileri stau degeaba în această perioadă din an – Kaufland își diversifică produsele vegane Take it Veggie și introduc în magazine chiar și sortimente de înghețată vegană. Take it veggie, Take it yummy.
Avem și știri mai grele, celebrul canal de youtube Just wondering dedică un episod cărții Beasts of Burden de artista Sunaura Taylor, în care aceasta vorbește despre subiectul de „speciism”.
Mai exact, în timp ce lucra la o pictură cu un TIR cu găini, Taylor a realizat că animalele de fermă sunt reproduse pentru anumite dizabilități care devin valoroase pe piața alimentară – spre exemplu găinile din industria cărnii sunt selectate pentru un piept uriaș, care cauzează malformații scheletului lor, ceea ce cauzează chiar și neputința de a se mișca. În plus, găinile sunt genetic predispuse, prin selecție artificială, să producă de sute de ori mai multe ouă
decât în mod natural.
Tot la capitolul știri mai grele, sociologul vegan Maria Martelli, a scris o serie de articole vegane în revista Spectrul prin care promovează anti-speciismul și se întreabă de ce rasa umană e deasupra oricărei alte specii non-umane. Martelii spune că speciismul este toxic nu doar pentru viețuitoare, dar și pentru oameni – distrugând ecosisteme, cauzând încălzirea globală și pierderea multor habitate valoroase.
Ne întoarcem în țară și descoperim un nou vlogger vegan … celebru – Paula Seling ☺. Artista propunea fanilor, pe blog, mai multe video-uri cu rețete super delicioase, dar mai ales lipsite de colesterol și simplu de gătit.
Apoi, tot în vară, ne aminteam de accidentul din 14 iulie 2015 în care 14,000 de oi din Romania au murit spre Iordania. Protestul #BanLiveExports, organizat la nivel internațional, încuraja interzicerea exportului cu animale vii. La noi în țară au protestat online Realitatea despre animale, ARCA și alți colaboratori activiști. Vă reamintim, în 14 iulie 2015 – 5,000 de oi au murit din cauza condițiilor de la bordul vaporului, iar restul au murit în drum spre Somalia.
Continuăm pe un ton optimist, totuși. Tot în vară, un alt gigant internațional, Ikea introducea în meniul din restaurantele lor și mai multe produse din plante. Planul anunțat al companiei este ca în următorii ani să ofere un meniu 100% vegan. Să vedem.
Și pentru că tot e vară avem și o știre răcoritoare: Magnum introducea Magnum Vegan, variantele ciocolată și frăguțe, migdale, toffee și vanile, nucă de cocos și afine. Yuuuumy!
Nici Lidl nu se lasă, iar în iulie retailerul neamț anunța o săptămână vegană… cu de toate – înghețată, hummus, paste, pizza, carne tocată plant based și multe alte produse.
Hai că veganismul suna tot mai bine. După Paula Seling, și Deliric începea să gătească vegan, online, pentru o emisiune susținută de Lidl. Mai exact un tacos vegan, alături de Chef Dumitrescu.
Sună bine și știm cu toții, mâncarea vegană ne face să ne și simțim bine. În iulie se lansa brandul Filgud, o nouă alternativă gustoasă și variată la lactatele clasice. Sportivul și antreprenorul Andrei Roșu anunța o nouă gamă de lactate vegane: pe lângă lapte de migdale, brânză și iaurt de caju, Filgud propune chiar și „icre” din amaranth. Oau. 😮
Între timp, o altă școală de gândire, o altă bucătărie – internațională: Efendi Doner primea eticheta V-Label pentru produsele din linia Green (Green Doner Kebab, Green Durum și Green Tabakta) și pregătea și alte produse vegane cum ar fi Classic falafel, Kara și Lady. Pe lângă Kebab Vegan, Efendi Doner vor lansa spre sfârșitul anului și primul Ayran vegan din România – Green Vayran și Green Satay Bowl sau Green Nuggets.
După soia, caju sau migdale, nici cocosul nu se lasă mai prejos. Brandul Iezzeres lansează o nouă game de produse de cocos (brânză, cașcaval, iaurt și lapte), iar Rawckers lansează o gamă de iaurturi (8 produse pe bază de caju organic și lapte de cocos). Produsele lor din caju se găsesc acum și în Viena sau Londra.
Ușor, ușor lucrurile se schimbă nu doar în „meniul vegan”, dar și în meniul… legislativ – în august – apărea un proiect de lege pentru înființarea Poliției Animalelor. Proiectul de urgență modifica legea 205/2014 de protecție a animalelor – astfel oamenii aveau puterea de a sesiza autoritățile dacă un animal domestic sau sălbatic se află în primejdie.
Lucrurile se schimbau și când vine vorba de percepții – mai ales mitul cum că dieta bazată pe plante nu ne oferă suficientă forță. Dovadă vine de la Marius Mitrache, care cu o alimentație 100% vegană reușea în vara lui 2020 să (re)devină campion național la categoria 70kg – obținând locul 3 la Campionatul Balcanic și locul 2 la Pro Nutrition Grand Prix.
Și așa vara lui 2020 a trecut, iar din toamnă au început talk-show-urile. Din nou Dragoș Pătraru aduce în prim-plan veganismul, live, în emisiunea Starea Nației, rubrica Starea Sănătății – printr-o comparație între carne și alternativele ei vegane, iar în ajutorul lui citează un studiu realizat la Stanford – „The Swap Meat Study”.
Și cum a fost un an pandemic (să nu uităm) și cum țara și toată lumea s-a mutat în online – și Marșul Oficial pentru Drepturile Animalelor s-a „desfășurat” tot în online. Evenimentul, susținut de numeroase organizații s-a desfășurat sub sloganul „O lume mai blândă – Pentru cei ce nu cuvântă!”.
Un alt highlight al lunii septembrie a fost și cea de-a 7-a ediție a festivalului „Fereastră către știință” în care Alexandra Pleșea aducea în fața publicului o abordare sănătoasă și practică a ceea ce înseamnă veganism și ce presupune acest stil de viata. În același festival îl remarcăm și pe Remus Cernea care subliniază importanța schimbării în gândire și orientarea către stilul de viață vegan.
Și pentru că tot suntem pe partea teoretică – amintim și de emisiunile EcoNgres de la Fridays For Future care au oferit comunității vegane o nouă perspectivă pe tema energiei și a resurselor naturale. Vlad Cătună – reprezentantul Greenpeace și Mihnea Popescu, gazda de la Fridays For Future au discutat printre altele despre implicarea autorităților într-un mod de viață sustenabilă și aspectele îngrijorătoare ale viitorului planetei.
Mai departe. Toamna se numără… restaurantele vegane, spre bucuria veganilor din București. Viva Vegano ne propuneau noi preparate plant-based, gustoase și sănătoase, iar Pizzeria Trenta au adaugat 6 opțiuni noi de pizza, cu topping-uri clasice veganizate.
Tot în toamnă, comunitatea Veganilor Queer din România lansează o campanie care evidențiază legăturile dintre veganism și queerness, încadrând eliberarea animalelor în mișcările de justiție socială: „veganismul se leagă de queerness printr-o înțelegere feministă și anticapitalistă a legăturilor noastre cu alte animale și a drumului comun spre eliberare.”
Dar să nu uităm că veganismul trece totuși … prin stomac. Și amintim și de alte produse noi – Vacaju – un brand de lapte vegetal românesc, care „mulge” nuci de caju organice din care se obține un lapte cremos și delicios, dar și sănătos, deoarece nu are zahăr.
Și pentru că tot vorbim de văcuțe, amintim și de cea mai bătrână văcuță din țară, care se află la Sanctuarul Nima, primul sanctuar din România dedicat animalelor de fermă care a sărbătorit 2 ani de zile. Sanctuarul a fost înființat în județul Argeș de doi ani, iar anul acesta s-a născut văcuța Benedicta, prima văcuță născută în libertate în România. Cum o parte mare din fondurile sanctuarului se obțin din donații, doi dintre susținătorii sanctuarului, veganii Edi Nistru și Diana Bejan au alergat 2 ultramaratoane de 80km și 62km pentru a strânge donații pentru binele animăluțelor. Noi nu trebuie neapărat să alergăm, dar putem dona of course. ☺ (adică să alergăm după card).
Octombrie este și luna brandului Verdino – care după ce a primit o investiție de 3 milioane de euro lansa o reclamă manifest care promova nu doar produsele vegane, ci și valorile asociate cu un stil de viață vegan. Tot ei au propus, în direct la Neața cu Răzvan și Dani, o pizza salami. În plus tot Verdino donează un procent din vânzări, aceluiași sanctuar Nima. Giving is caring.
Un alt câștig pentru veganism și vegani – se anunța în toamnă, pe partea de legislație europeană. Propunerea de lege Veggie Burger Ban este respinsă de Parlamentul European. Aceasta interzicea denumirea produselor vegane prin utilizarea cuvintelor asociate cu carnea (burger, cârnăciori, crenvurști, salam etc.). Pheuwww ☺. Din păcate, o altă lege propusă pentru produsele lactate vegane a fost aprobată. Legea interzice pe etichetele lactatelor ve gane cuvinte precum „lapte”, „iaurt”, „smântână”, „înghețată” și „brânză”.
Să nu cădeți pe gânduri, în continuare vin vești bune, la propriu și la figurat. Naturli, o companie daneză, care produce produse înlocuitoare de carne încă din 1988, ajunge în toamna lui 2020 și în România, cu diverse opțiuni gustoase – de la șnițele și chifteluțe la burgeri, falafel sau pizza.
Între timp, Dorian Popa încearcă din nou mâncarea plant-based și comandă întreg meniul vegan de la restaurantul LevelUp din București. ☺ Acesta se declară profund impresionat de mititeii vegani. Ca tot românul. ☺
Și pentru toți românii vegani, în noiembrie, începe sezonul 2 din De la Vegan la Vegan – singurul podcast plant-based din RO. Un proiect valvegan.ro, acesta se bucură de un feedback foarte bun și ajunge la 4000 de ascultări în primul an de la apariție.
Episoadele podcastului reprezintă o sursă bună și sigură de informații pentru toți cei interesați de un stil de viață vegan din România, subiectele abordate având o rază mare de acoperire a temelor vegane.
Tot în noiembrie apare și „Vegan Cooking Show”, o emisiune culinară cu mâncare exclusiv bazată pe plante, creat de fosta concurentă de la „Bravo Ai Stil”, Emily Burghelea. Show-ul îi are ca invitați permanenți pe nutriționistul Mario Popescu și pe influencerul și campionul mondial la culturism, Massive Vegan. Aceștia aduc un plus de informații ce țin de nutriție și stil de viață, dar are și invitați în fiecare episod, care gătesc și la final își evaluează mâncarea, în stilul MasterChef.
Între timp, Sara Green, unul din deschizătorii de drum în ceea ce privește stilul de alimentație sănătos în Ro, “parchează” un alt food-truck la Esplanada Sky Tower, lângă Promenada Mall, cu un meniu complet vegan și o mare diversitate în opțiuni.
Și pentru că tot vin sărbătorile și sfârșitul anului, apar pe piața din România și primele sarmale de post. Acestea au fost pregătite pe canalul de youtube Jamila Cuisine, cu „Tocata” de la Verdino, cu prilejul postului Creștin-Ortodox, ceea ce e un alt câștig mare pentru vizibilitatea veganismului la noi în țară.
Luna noiembrie se termină în forță, cu primul documentar românesc despre relația omului cu animalele şi natura – Natura Umană. Lungmetrajul primește premiul pentru “cel mai bun documentar” la festivalul internaţional de film Buddha, din India şi face parte din selecţia altor câtorva festivaluri de pe mai multe continente. Documentarul, prin imaginile din ferme, dar şi prin interviurile cu medici nutriţionişti, sportivi, artişti, politicieni sau activişti, aduce în discuţie o temă foarte importantă, dar prea puţin dezbătută: Care e responsabilitatea noastră față de animale?
Surprizele și „cadourile” pentru vegani nu s-au terminat, încă. Mai e puțin, foarte puțin.
Vă mai spunem de un magazin cu mai multe cadouri făcute naturii ☺ – magazinul Zero Waste este primul magazin zero waste vegan din București și din România. Cu produse care nu folosesc plastic sau nu „lasă” niciun deșeu în urmă și niciun fel de risipă. Dacă la final de an magazinul era deschis doar pentru membrii din comunitatea Patreon și prieteni, în următoarele luni magazinul urmează să fie deschis pentru publicul larg.
Să nu uităm și de unul dintre cei mai vechi producători de produse pe bază de plante din România, Inedit. Anul acesta au fost foarte activi. Au făcut un parteneriat cu Sorina Fredholm și au continuat provocarea #(hashtag)AmGătitInedit, apoi o colaborare cu Andreea Raicu pentru programul My Flexy Life iar surpriza cea mare a fost lansarea noilor produse din gama Tartinero, Tartinero Gourmet și Batoanele din tofu. „Simplu și bun. Din plante” – după cum susține mai nou firma.
Și la final, pentru că uneori veganismul costă un pic mai mult decât mâncarea tradițională – anunțăm și prima platformă de joburi vegane din RO – jobvegan.ro. Este, evident, o platformă de joburi pentru cei care vor să lucreze într-un mediu care încurajează stilul de viață vegan.
Cam acesta este preparatul nostru vegan digital pe 2020. ☺
Sperăm că v-a picat bine. Și un an buuuun și în 2021.